Etusivu Kehittäminen Lähipalvelut
Lähipalvelut

Toimivia lähipalvelumalleja maaseudulle

Lähipalveluiden kehittäminen kylillä on yksi Pieksämäen kyläkumppani-hankkeen päätavoitteista. Maaseudun erilaisten peruspalveluiden tarjoaminen lähipalveluina on paitsi asukkaiden, myös yrittäjien, kesäasukkaiden sekä maalle muuttavien etu.

Välttämättömillä lähipalveluilla tarkoitetaan mm. infrastruktuuria, kuten toimivia tie-, puhelin- ja tietoverkkoja. Laajemmin lähipalveluiksi mielletään esimerkiksi lähikauppa- ja postipalvelut sekä päivähoito. Myös harrastusmahdollisuudet sekä lapsiperheille, vanhuksille, vammaisille ja sairaille tarkoitetut hoiva- ja asioimispalvelut kuuluvat lähipalvelujen piiriin.

Lähipalveluissa on kyse ennen kaikkea palvelun saavutettavuudesta. Keskeisintä ei ole välimatka, vaan se, että palvelu on saatavissa ja sitä on helppo käyttää. Harvemmin tarvittava palvelu voi sijaita kauempanakin.

Pieksämäen kyläkumppani ja Yhteiskunnallinen yrittäjyys Etelä-Savossa -hankkeet tekevät yhteistyötä lähipalveluiden kehittämiseksi kylillä.

Olemme kartoittaneet syksyllä 2012 lähipalvelujen tarpeet Vanajan, Venetmäen ja Paltasen eli Läntisten kylien alueella. Kartoituksen tuloksista voit lukea lisää tästä.

Pieksämälle on perustettu myös lähipalveluosuuskunta Jeesi!

 

 

 

 

Viimeksi päivitetty 21.11.2013 11:59